6 Aralık 2016 Salı

Bozkırda Bir Vaha: Altınköy



Öncelikle merhabalar!
Ara verdiğim blog hikayeme yepyeni bir blogla devam ediyorum.


İlk yazımda Ankara dışında gezmekten geç keşfettiğimiz bir yer olan Altınköy'den bahsetmek istiyorum.




Altınköy evet bir köy ama aslında tam adıyla Altınköy Açık Hava Müzesi. Müze özelliği ise arazide gördüğünüz çantı evlerden geliyor. Bu evler çivi kullanılmadan inşa edilen muazzam yapılar.  Çantı evlerin yapımı ve bakımı zor ve bu sebeple günümüzde bu evler maalesef yakacak olarak değerlendiriliyor. Altındağ Belediye'sinin projesi ile Kastomu ve civarındaki köylerden tek tek sökülerek Ankara'ya taşınıp tekrar monte edilen evler şimdi yeni yerlerinde korunuyorlar. Müze içinde çantı evlerin Ankara'ya geliş serüvenini anlatan oldukça özenle hazırlanmış bir Köy Odası var, gittiğinizde muhakkak görün. Şurada da uzunca anlatmışlar bu umut veren hikayeyi.









Altınköy 650 dönümlük bir araziye yayılmış, eğer her köşesini görmek isterseniz gittiğinizde uzun ve de yokuşlar dolayısıyla zorlayıcı yürüyüşlere hazır olmalısınız.  Köy içinde birbirinden uzak noktalarda  Yaban Hayatı Müzesi, Köy Oyuncakları Müzesi gibi çeşitli küçük müzeleri görmek için uzunca yürümek gerekiyor. Yollar güzel, bebek arabasıyla rahat gezilebiliyor.



 



Köye girdiğinizde bir yokuştan inerken sizi kümes hayvanları karşılıyor. Altınköy'de tavuklar

 inekler, koyunlar serbestçe geziyorlar ve bu hayvanlardan elde etilen süt ve süt ürünleri ile yumurtayı Köy Bakkalından satın alabilirsiniz.  Tereyağı tam kızarmış ekmeklik! 






Sonrasında Köy Meydanına inmiş oluyorsunuz.

Meydanda Köy Kahvesi, Taş Fırın, Cami, İlkokul, Demirci, Köy Bakkalı, Dokuma Atölyesi gibi binalar var. Köpük köpük bir ayran ya da Türk Kahvesi için Köy Kahvesi'nde ilk molanızı verebilirsiniz. Köy fırınında Altınköy'de yetiştirilen buğdaylardan elde edilip öğütülen undan yapılan ekmekler ve bazlamalardan muhakkak almalısınız.  Taşımamak için dönerken alalım demeyin tur grupları geldiğinde çok kalabalık oluyor ve dolayısıyla ekmek kalmayabiliyor. Ben ilk gidişimizde aldığımız ekmeği çok sevince ikinci gidişimiz için çok heyecanlanmıştım ama dönüşte alırız dediğimiz için ekmeksiz kaldık, biz de un aldık. Kasım 2016 itibariyle bir ekmek 5 TL, 1 KG tam buğday unu 4.5 TL.

Köy okulundan bu kareler sizi de çocukluğunuza götürmedi mi? 









Köyde beni en çok etkileyen yerlerden biri de Yaban Hayvanları Müzesi oldu.

Müzede bu müzedeki tüm hayvanların doğada ölü bulunduğunu müzenin yapım aşamasında hiçbir hayvana zarar verilmediğini belirten büyükçe bir yazı var. O konuda içimizi rahatlattıktan sonra hiç bilmediğimiz hayvanlara yakından bakmak ilginç bir tecrübe oldu. Çocuklar da buraya bayılıyor ama benim oğlum gibi küçük olanlar korkabiliyor. Biz "bak ayı, bak tilki" derken kendisi görmemek için bebek arabasının üstünü kapatmakla meşguldü.





O kadar gezdikten sonra acıkıyorsunuz.  O zaman çıkışa doğru yol alırken uğramanız gereken yer Döngeller Konağı. Konakta ister açık alanda ister kapalı alanda- konağın içinde- yemek yiyebiliyorsunuz. Burada sadece içecek almak yasak, onun için meydandaki  Köy Kahvesi'ne yönlendiriyorlar. Yemek olarak gözleme, saç tava, köfte, mantı gibi seçenekler var.




Döngeller Konağı'nın esas meşhur lezzeti kahvaltısı; fakat biz erkenden kalkan bir tosbik ailesi olunca kahvaltımızı da erken yapıp gittik iki seferde de. Kahvaltı için özellikle haftasonu rezervasyonsuz yer bulmak zor.  Servisi köy kıyafetleri giymiş kızlar yapıyor. Servis ve lezzet konusunda genel olarak iyiler. Yoğun olmadığı zamanlarda sıkıntı yaşamadık; ancak tur gruplarına denk geldiğimiz zaman siparişi 3 kez yenilemek gözlemeleri ayransız yemek gibi çok hoş olmayan tecrübeler yaşadık. Fiyatları makul:  2 gözleme, 3 ayran, 2 kişilik demlik 25 lira civarı tuttu.



Döngeller Konağı TEL: 0532 687 2777

Giriş Ücreti: Tam 5 TL- Öğrenci 2TL
Çalışma Saatleri: Pazartesi Kapalı, Diğer Günler 10:00-19:00
Web Sitesi: http://www.altinkoy.tc/









Web Sitesi köyden haberler, yapılacak faaliyetlerle dolu güncel bir site. Zaman zaman özel etkinlikler de düzenlendiğinden gitmeden bakıp böyle bir etkinliğe denk getirmek güzel olabilir. Örneğin geçtiğimiz aylarda köyde aşure kaynamış, İstiklal yemekleri pişirilmiş, çeşitli atölyeler yapılmış.


Ben Altınköy'den haberdar olduğumda  ilk tepkim " nasıl yani, Ankara'da böyle bir yer mi var?!" olmuştu. Herkes için keyifle yapılacak aktiviteler var; fakat çocuklar için özellikle tavsiye olunur:) 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder