22 Şubat 2017 Çarşamba

Oylat Mağarası, Bursa

Oylat Mağarası gezisi benim Kapadokya ve Derinkuyu yer altı şehirleri dışındaki ilk ciddi mağara gezim oldu. Bursa'ya gidip de bu vakte kadar Oylat'ı görmemekle çok şey kaçırmışım.

Biz 4 kişilik bir grup olarak Şubat başında oldukça yağmurlu bir günde gittik, etrafta kimsecikler yoktu. Milletçe sanki kışın gezilmez gibi bir algımız var.  Tabi ki kışın çalışıyoruz, hava soğuk falan; ama imkanınız varsa hafta içi gezmek en güzeli!  Her yer sakin, huzurlu!  Tabi kalabalık gruplar olarak gittiğinizi var sayıyorum. Her yerin suç mahali olduğu şu günlerde böyle ıssız bir yere tek başınıza gitmek biraz riskli olabilir.


Oylat mağarasına İnegöl ve Oylat tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Mağara özel bir işletme tarafından işletiliyor. 7.5 TL giriş ücreti var, kış sezonunda akşam 18:00'e kadar açık yazın 20:00 'e kadar uzuyor sanırım. Aracınızı park edebileceğiniz bir alan var; o alandan merdivenleri indikten sonra mağaraya ulaşıyorsunuz. Güneşli günlerde derenin kenarında oturup manzarayı izlemek çok keyifli olabilir.

Yaz mevsiminde bu alanda tabureler oluyor, çay  kahve içebiliyorsunuz.





Mevsim itibariyle derede çok fazla su yok. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde daha fazla su oluyordur muhtemelen.

 Oylat mağarası yaklaşık 95 metre yükselikte.,. Mağara bu resimde görünen dağın içinde.  Oylat mağarasına giderken spor giysiler giyip, merdiven çıkmaya hazırlıklı olmanızı öneririm.




 Buradan girdikten sonra uzun bir maraton başlıyor.


Bir süre böyle yollardan geçtikten sonra tırmanış kısmı başlıyor, ve bu kısım insanı biraz zorluyor.  Bu kısımda sanki dağın içinde dar bir yarıktan geçiyorsunuz gibi bir duygu hissediyorsunuz. Aslında tam olarak bu hissettiğiniz oluyor, ancak girişten sonraki bazı kısımlar tam  aydınlatılmamış olduğundan etrafı tam olarak idrak edemiyorsunuz.  Neyse ki sonrası yeterince aydınlatılmıştı.


Arkamda o merdivenleri görebilirsiniz.  Çocuklar ve yaşlılar için çıkması biraz zor. Çok küçük bebekleri belki kanguru ile taşıyabilirsiniz ama kendi başına uzun süre merdiven çıkamayacak çocuklar için çok çok zor. Merdivenler aralıklı etraf karanlık, o sebeple biraz tehlikeli. Biz Gezenti Tosbik'i babaannesine bırakıp gitmiştik iyi ki öyle yapmışız.



Ama güzel kısmı da bu zorlu kısımlar. Hem en güzel sarkıt ve dikitler bu kısımlarda hem de yükseğe çıktıkça bakış açınız genişliyor,  yanından geçtiğiniz dikitler yukarıdan baktığınızda apayrı bir güzellik sunuyorlar.  İnsan kendini büyülü bir dünyada gibi hissediyor.

İşte ispatı ...












Oylat mağarasının özellikle astım hastalarına iyi geldiğini söyleniyor. Yerel yönetimler mağarayı bu özelliği ile ön plana çıkararak turizme kazandırmak için çeşitli projeler başlatmışlar; ama aktif olarak sürdürülen bir proje görünmüyor. İnşallah başarılı olurlar.

Oylat'ta gezilecek yerler arasında Oylat Şelaleleri ve Oylat Kaplıcaları var. Yine mevsimin kış ve hafta içi olması sebebiyle yol kenarında gördüğümüz çoğu alabalık tesisi vb yerler kapalıydı; ama büyük ihtimal hafta sonu açık oluyorlardır. 


Sevgiyle kalın..

2 yorum:

  1. Biz gittiğimizde yerler ıslaktı. Herzaman öyle mi olur bilemiyorum. Ayakkabılarım ve mantomun dört bir etrafı çamurlanmıştı. Ama güzeldi yine de. Merdivenlerden çıkarken ve inerken kaymamaya dikkat etmek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su damlayan yerler olduğu için belki de her zaman ıslak oluyordur. Biz kış mevsiminde gitmiştik onun etkisiyle aynen dediğiniz gibi çamur vardı.

      Sil