4 Mart 2018 Pazar

Emir Sultan Külliyesi, Bursa


Emir Sultan Külliyesi, yerli ve yabancı turistler tarafından akın akın ziyaret edilen bir yer.  Bursa'nın Yıldırım ilçesinde yer alan ve Ulu Cami gibi diğer turistik noktalara yürüme mesafesinde yer alan Emir Sultan Cami 15. yüzyıla ait.  


Cami maalesef yıllar boyunca birkaç kez yıkılıp yapılmış. Örneğin 1795 yılında yıkılmış olan cami, 1804 yılında III. Selim tarafından yeniden yaptırılmış. 1855 yılında ise cami depremde hasar görmüş. Günümüzdeki haline de çeşitli onarımlar ve restorasyonlar ile gelmiş.


Emir Sultan Emir adını Hz. Muhammed'in soyundan gelmesinden, Sultan ünvanını da hem edindiği manevi rütbe hem de Yıldırım Bayezid'in damadı olmasından alıyor. 


Külliye giriş kısmı... 


 
Camii girişi ve şadırvan

1430 yılında vebadan vefatının ardından bugünkü türbenin bulunduğu alana defnediliyor. 



Türbede Emir Sultan, oğlu Emir Ali ve eşi Hundi Hatun'un sandukaları var. Hundi Hatun Yıldırım Bayezid'in kızı, ve Emir Sultan adına bu camiyi inşa ettiren de o. 


Caminin altında kalan ormanlık alanda Emir Sultan Mezarlığı bulunuyor. 
Zeki Müren'in mezarı da burada yer alıyor. 




Meydana çıktığınızda caminin karşısında  yer alan Emir Sultan Hamamını göreceksiniz.  Burası uzun yıllar atıl durumda kaldıktan sonra yakın zamanda Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilerek sanat merkezine çevrilmiş. Belediyenin kurslarında yapılan ürünlerin sergilendiği ve satışa sunulduğu eserlerden oluşan  sergiyi ücretsiz gezebilirsiniz. Hamamda sanat sergisi benim için çok ilginç bir deneyimdi. 





 Emir Sultan'a 1/A Derebahçe- Doburca,  25/D Siteler- Atatürk Cad. 36 Derebahçe- Kent Meydanı , 6/A Meliskent- Derebahçe, 6/E Özlüce- Derebahçe, 99 Terminal, Siteler otobüsleriyle ulaşabilirsiniz.
Merkezi sayılabilecek bir konumu olduğu için şehir merkezindeki bazı noktalardan da yürümek mümkün.
Arabayla gittiğinizde, külliye girişindeki otoparka ücret karşılığında park edebilirsiniz. 1 saat 5 TL civarı. 

Diğer Bursa yazıları için buraya tıklayabilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder